torstai 10. toukokuuta 2012

Liikunta ja psyykkinen hyvinvointi

Olen viime aikoina mietiskellyt liikunnan vaikutuksesta mielialaan. Ilmassa on ollut ärtyneisyyttä, kiukkua, ketutusta. Kun ei osaa sanoa mistä ne johtuu, se aiheuttaa vaan entistä enemmän ärtyneisyyttä, kiukkua ja ketutusta. Hoksasin: en ole liikkunut säännöllisesti pariin viikkoon! Aloin muistella minkälaisia fiiliksia on silloin kun liikkuu säännöllisesti. Silloin ei ketuta, ei väsytä, ei kiukuta, ja asiat ärsyttääkin vähemmän.

Liikunnan vaikutukset psyykkiseen hyvinvointiin:
itsearvostus paranee
keskittymiskyky paranee
stressinsietokyky paranee
kontrollin tunne lisääntyyy
mieli tyhjenee/rentoutuu
hyväksyy itsensä paremmin/antaa itselleen anteeksi
masennus ja ahdistus vähenee

Ja nämä on tieteellisesti todistettu! Vaikka toki pyykkisiä vaikutuksia on huomattavasti vaikeampi tutkia ja todentaa kuin fyysisiä vaikutuksia. Mutta täytyy myöntää, että olen itsekin nämä kokenut. Sitä on jotenkin tyytyväisempi itseensä. En tiedä johtuuko se siitä ylpeydestä että on saanut perseensä ylös penkistä, vai siitä että peilikuva näyttää paremmalta, vai siitä että vyön voi kiristää tiukemmalle vai siitä että liikunta on saanut aivoissa oikeat mehut liikkeelle. Todennäköisesti all of the above.

Minkä takia sitten on niin vaikea aloittaa taas tauon jälkeen? Koska ärsyttää, kiukuttaa ja ketuttaa! Ei huvita lähteä salille! Ja näin noidankehä on valmis.

Kerron lähipäivinä miten irtauduin tästä noidankehästä. Jos irtaudun...

Ei kommentteja: